Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Τραγέλαφος.



Ενώ η φωτιά καταστρέφει περισσότερα από 150.000 στρέμματα, στο έδαφος είναι καθηλωμένα δύο από τα πέντε ελικόπτερα συντονισμού της Πυροσβεστικής, τα λάστιχα άντλησης νερού των βυτιοφόρων δεν εφαρμόζουν στους κρούνους της ΕΥΔΑΠ και ο πιλότος του κυπριακού ελικοπτέρου συνελήφθη. Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό πριν ο δήμαρχος Μαραθώνα μηνύθηκε από το δασαρχείο όταν προσπάθησε να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες.

Συνέλαβαν τον πιλότο του κυπριακού ελικοπτέρου

Η Ελληνική Αστυνομία καθήλωσε στη Ρόδο το ελικόπτερο ρωσικών συμφερόντων που μισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία και είχε στείλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Ο λόγος ήταν ότι ο Ρώσος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου εργάστηκε πριν 2 χρόνια στην Αθήνα εξασφαλίζοντας άδεια παραμονής για τρεις μήνες, παρέμεινε όμως στη χώρα και εργάστηκε για έναν ακόμα μήνα χωρίς να το δηλώσει ο εργοδότης του. Για αυτό το ελικόπτερο καθηλώθηκε στο νησί και ο Ρώσος τέθηκε υπό κράτηση. Τελικά, μετά από παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, το ελικόπτερο κατάφερε να αναχωρήσει για την Αθήνα και αποφασίστηκε να διευθετηθούν όποιες εκκρεμότητες με την επιστροφή του ελικοπτέρου στην Κύπρου.

Ελάχιστοι οι κρούνοι, άδειες οι δεξαμενές

Στην Παλλήνη, την Ανθούσα, το Πικέρμι, τη Σταμάτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρήκαν ελάχιστους κρούνους ενώ οι περισσότερες δεξαμενές στέρεψαν ύστερα από τα πρώτα γεμίσματα. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με κουβάδες να πολεμήσουν τις φλόγες και ο δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωνσταντάς καταγγέλλει: «Εκλιπαρούσαμε για βοήθεια από την Πυροσβεστική, για αεροπλάνα, αλλά και πυροσβεστικά χωρίς όμως να βλέπουμε τίποτα».

Τα λάστιχα άντλησης νερού των βυτιοφόρων δεν εφάρμοζαν στους κρούνους

Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, σε δηλώσει του στο Έθνος, τόνισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν στην κατάσβεση της φωτιάς επειδή δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

«Εμείς διαθέσαμε στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής 25 βυτιοφόρα, από τα οποία έπαιρνε νερό η Πυροσβεστική. Όταν αυτά άδειαζαν και πήγαιναν να ξαναγεμίσουν στους κρούνους της ΕΥΔΑΠ, διαπίστωναν ότι τα λάστιχα άντλησης του νερού δεν ταίριαζαν και δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν στους κρούνους. Βρέθηκαν βέβαια λύσεις, αλλά τέτοιου είδους θέματα θα έπρεπε να απασχολούν εκ των προτέρων την Πολιτική Προστασία. Να υπάρχει από πριν ενημέρωση και σχεδιασμός. Να γνωρίζουμε κι εμείς πώς πρέπει να είναι οι υδροφόρες που νοικιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Στο έδαφος δύο από τα πέντε ελικόπτερα συντονισμού

Δύο από τα πέντε ελικόπτερα συντονισμού της Πυροσβεστικής παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ακόμα, όπως αναφέρει στα «Νέα» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Ιωάννης Σταμούλης, από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας σκουριάζουν σε κάποιο πάρκινγκ δύο κινητά στρατηγεία συντονισμού. Πρόκειται για δύο λεωφορεία που αγοράστηκαν στα πλαίσια του C4I και έχουν μετατραπεί σε «στρατηγεία», προσφέροντας τη δυνατότητα στους επικεφαλής της πυρόσβεσης να έχουν δορυφορική εικόνα από το χώρο της φωτιάς, αλλά και σύνδεση μέσω ασυρμάτου με όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν. Για τις δύο αυτές μονάδες υπήρχε δέσμευση πως θα βρίσκονταν σε επιχειρησιακή δράση ύστερα από το 2007.

Μηνύσεις γιατί άνοιξε αντιπυρικές ζώνες

Σωρεία μηνύσεων υπέβαλε ο δασάρχης Καπανδριτίου εναντίον του δημάρχου Μαραθώνα Σπύρου Ζαγάρη γιατί ο τελευταίος προσπάθησε να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες στα δάση της περιοχής του. Κατόπιν εισαγγελικής κλήσεως, ο δήμαρχος Μαραθώνα πριν από ένα περίπου μήνα προσήλθε ενώπιον του ειρηνοδίκη Καπανδριτίου και κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, κατηγορούμενος για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο κ. Ζαγάρης τονίζει ότι το 2007, όταν η Αττική είχε πάλι κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, προσπάθησε να κάνει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο Κάτω Σούλι. Ωστόσο, και τότε υποβλήθηκαν εναντίον του τέσσερις μηνύσεις από το Δασαρχείο Καπανδριτίου με τη δικαιολογία ότι η περιοχή είναι «δασικής έκτασης χαμηλής βλάστησης».

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου