Το κίνημα του Φλούξους γεννήθηκε στη Γερμανία με επίκεντρο τον Λιθουανό καλλιτέχνη Georges Maciunas, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 1962 οργάνωσε μία συναυλία σύγχρονης μουσικής υπό τον γενικό τίτλο Fluxus Internationale Festspiele neuester Musik. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αρχή ενός ευρύτερου πρωτοποριακού καλλιτεχνικού ρεύματος, που αναδείχθηκε με όλα τα διαθέσιμα εκφραστικά μέσα. Οι καλλιτέχνες της ομάδας δεν παρουσιάζουν κάποια κοινά υφολογικά στοιχεία αν και συνολικά το κίνημα του Φλούξους θεωρείται πως συγγενεύει με τον ντανταϊσμό, κυρίως γιατί τα έργα του στοχεύουν κατά βάση στην πρόκληση του θεατή. Σημαντική επίδραση στους εκπροσώπους του Φλούξους άσκησε επίσης ο Μαρσέλ Ντυσάν.
Οι περισσότερο ενεργές περίοδοι δράσης του κινήματος θεωρούνται οι δεκαετίες 1960 και 1970. Σε αυτό το διάστημα, οι καλλιτέχνες του Φλούξους παράγουν πλήθος καινοτόμων έργων αλλά και οργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις (Fluxus Events), σκοπός των οποίων είναι η κατάργηση της απόστασης μεταξύ του κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών. Συχνά, ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του κινήματος αποτελέσε αντικείμενο αρνητικής κριτικής.
Κείμενο απο Βικιπαίδεια
Δεν είναι άσχετο με την (ειδησεογραφική) πραγματικότητα, μάλλον είναι η καταγραφή της από ιστορικά γεγονότα και κινήματα. Διαβάζοντας και βασικά ζώντας τα τεκταινόμενα μόνο με κινήματα τέχνης μπορούν να παραλληλιστούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τέχνη είναι εδώ! πέρασε επιτέλους στην πραγματική ζωή και σε ανύποπτους χρόνους δίπλα μας. Δεν ξέρω, μπορεί και να είναι άμυνα, αν δεν είναι τέχνη αυτό που ζούμε.....;
Όντος υπάρχουν πολλά που μας προκαλούν και στην ουσία ζητούν την συμμετοχή μας! Έχουμε τους "καλλιτέχνες" να δημιουργούν και μας ζητούν μέσα από τα "έργα" τους να γίνουμε .. performers !!
Καλημέρα «συνονόματε» μπλόγκερ. Πολύ ενδιαφέροντα πράματα συμβαίνουν εδώ. Νομίζω θα τα λέμε…
ΑπάντησηΔιαγραφή