Ο δημοφιλής μουσικός Manu Chao ηχογράφησε ένα νέο άλμπουμ στο οποίο πρωτοτυπεί ξανά: σε αυτό συμμετέχουν ασθενείς της ψυχιατρικής κλινικής Jose Borda του Μπουένος Άιρες. Ο δίσκος διατίθεται για δωρεάν μεταφόρτωση από ιστοσελίδα, όπου το κοινό παρακαλείται να κάνει κάποια δωρεά προς υποστήριξη του ιδρύματος και των ασθενών.
Το αργεντίνικο ψυχιατρικό ίδρυμα Jose Borda είναι γνωστό για το ριζοσπαστικό του ραδιοφωνικό σταθμό «Radio La Colifata», («Colifata» στην ισπανική αργκό σημαίνει «τρελός») που ξεκίνησε το 1991. Οι ασθενείς επιλέγουν μουσική, διαβάζουν ποίηση ή συζητούν μεταξύ τους ενώ περίπου 12.000.000 άτομα συντονίζονται στο σταθμό τους.
Ο νέος δίσκος του Manu Chao «Viva la Colifata!» περιέχει 20 τραγούδια – διακσευές παλαιότερων επιτυχιών του καλλιτέχνη αλλά και νέα τραγούδια που δημιούργησε σε συνεργασία με τους ασθενείς του Jose Borda. Τα τραγούδια έχουν ως θέμα «τη ζωή, το θάνατο, τις μητέρες, τη μοναξιά, την αγάπη, το τάνγκο, τον Πάπα, το τέλος του κόσμου, τον ήλιο και τις τρελές γιαγιάδες» όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, ενώ σκοπός του είναι «να γελάσουμε, να κλάψουμε και να συλλογιστούμε για τη ζωή». Το άλμπουμ διατίθεται για δωρεάν μεταφόρτωση στην ιστοσελίδα που δημιούργησε ο Manu Chao γι' αυτό το σκοπό: http://www.vivalacolifata.org/, όπου το κοινό παρακαλείται να κάνει κάποια δωρεά για ενίσχυση του ιδρύματος. Ο ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού της κλινικής, Alfredo Olivera, εξήρε τον διάσημο μουσικό για την ανοιχτόμυαλη αντιμετώπισή του. «Η διαδικασία ήταν πολύ θετική γιατί καταπολέμησε το στίγμα της πνευματικής ασθένειας». Ο γιατρός λέει ότι ο Manu Chao δέθηκε με τους ασθενείς και τονίζει ότι «δεν είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος αλλά ξέρει πως να ακούει το ρυθμό του κάθε ατόμου». Ο Manu Chao ανακάλυψε το Radio La Colifata προ δεκαετίας, από ένα άρθρο γαλλικής εφημερίδας. Επισκέφτηκε το ίδρυμα, έγινε φίλος με τους ασθενείς, οργάνωσε εργαστήρια μουσικής και ανέπτυξε την ιδέα ενός δίσκου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καλλιτέχνης ηχογραφεί σε ψυχιατρική κλινική. O Manu Chao λέει πως πήρε «μαθήματα διαύγειας» από τους συνεργάτες του στην κλινική και ότι «έμαθα να συνθέτω πράγματα με λιγότερες λέξεις, καθαρότερες λέξεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου