Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κινηματογραφιστές στην ομίχλη



Μετά από δεκαετίες κοροϊδίας από το ελληνικό κράτος, αλλά έχοντας ταυτόχρονα χρεωθεί τη ρετσινιά του «κρατικοδίαιτου», οι Έλληνες κινηματογραφιστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν πάει άλλο. Δηλώνουν λοιπόν, ότι καμία ελληνική ταινία δεν θα παιχτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και καμία δεν θα κατατεθεί στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, προκειμένου να πιεστεί η πολιτεία να κάνει τα αυτονόητα.

Την απόφαση πήραν 64 σκηνοθέτες ταινιών σε διάφορα στάδια παραγωγής, πολλές απ' αυτές ολοκληρωμένες και βραβευμένες ήδη, όπως εκείνες των Γιάνναρη, Οικονομίδη, Αναστόπουλου, Κούτρα, Αλεξίου, Τσίτου, Λάνθιμου και πολλών άλλων, που συμμετείχαν ή/και βραβεύθηκαν στα φεστιβάλ των Καννών, του Βερολίνου, του Ρότερνταμ, του Τορόντο, της Βενετίας και του Λοκάρνο.

Στο δελτίο Τύπου που έστειλαν οι σκηνοθέτες για τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν, και το οποίο έχει τίτλο «Μύθοι, παραμύθια και αλήθειες για τον ελληνικό κινηματογράφο», περιγράφουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ελληνικό σινεμά, και εξηγούν την απόφασή τους σε σχέση με τα Κρατικά Βραβεία ως εξής: «Τα πολλά και ποικίλα παραμύθια για μικρά παιδιά... είναι αυτά που ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού, ανεξαρτήτως χρώματος, εξαγγέλλει κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των κρατικών βραβείων. Ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που όλοι εμείς αποφασίσαμε να απέχουμε από τα κρατικά βραβεία του ΥΠΠΟ. Μπουχτίσαμε από λόγια, κοροϊδίες, υποσχέσεις. Απαιτούμε πράξεις».

Προειδοποιούν το υπουργείο Πολιτισμού ότι αν δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο μέχρι το Σεπτέμβρη, οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν. Και φυσικά, μόλις το υπουργείο κατάλαβε ότι ετοιμάζουν συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός προτίθεται να «συνεχίσει τις συναντήσεις για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο του νομοσχεδίου».
Δείτε την ομάδα: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου